Sirküler

38.11. tarife pozisyonundaki malların ÖTV si tevkif suretiyle alıcı tarafından beyan edilerek ödenecektir.

SİRKÜLER

04/10

 

21/04/2014

KONU:

 

* 38.11. tarife pozisyonundaki malların ÖTV si tevkif suretiyle alıcı tarafından beyan edilerek ödenecektir.

                 

38.11. TARİFE POZİSYONUNDAKİ MALLARIN ÖTV Sİ TEVKİF SURETİYLE ALICI TARAFINDAN BEYAN EDİLEREK ÖDENECEKTİR:

 

19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No:34 ile, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 38.11. tarife pozisyonundaki malların ÖTV sinin satıcı yerine bu malın alıcısı tarafından ödenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

 

Buna göre;

38.11. tarife pozisyonundaki malların ÖTV mükellefleri tarafından (5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda tanımlanan rafinericiler hariç) tesliminde,

yalnızca sanayi sicil belgesini haiz olan KDV mükellefi imalatçılar tarafından satın alınması halinde tevkifata tabi tutulmak suretiyle bu alıcılarca beyan edilerek ödenecektir.

38.11. tarife pozisyonunda;“vuruntuyu önleyici müstahzarlar, oksidasyonu durdurucu maddeler, peptizan katkılar, akışkanlığı düzenleyici maddeler, aşınmayı önleyici katkılar ve mineral yağlar (benzin dâhil) veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar” sayılmıştır.

Bu mallara ilişkin ÖTV tutarı halen kilogram başına 2,2985 TL dır.

Anılan listedeki mallara ait vergilendirme dönemleri her ayın ilk 15 günü için 1., kalan günleri için ise 2. vergilendirme dönemi şekildedir. Beyannameler her bir vergilendirme dönemini izleyen 10. gün akşamına kadar verilmektedir.

Vergi sorumlusu alıcılar da tevkif ettikleri vergileri aynı dönemler ve sürelerde internet ortamında 6. No’lu ÖTV beyannamesi ile beyan ederek ödeyeceklerdir. Burada önem arz eden bir konu ise, verginin faturanın düzenlendiği değil teslimin gerçekleştiği vergilendirme dönemi dikkate alınarak beyan edilmesi gerekliliğidir. Öte yandan, alıcının ÖTV mükellefiyetinin bulunup yada bulunmaması tevkifat uygulamasını engellemeyecektir.

Genel tebliğde, konuyla ilgili hususlar ayrıntılı olarak açıklanmış olup aşağıda sunulmuştur.

 

Saygılarımızla,

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.